TIP: Structuur, Structuur, Structuur, oftewel het Pyramid Principle!


prep-5.jpg

Er is nog nooit een goede presentatie ontstaan door meteen in PowerPoint te duiken. PowerPoint, of Keynote, of Prezi is gereedschap dat je pas inzet op het moment dat je denkproces en je storyline helemaal ‘af’ zijn. Het scherm van je computer beperkt namelijk in hoge mate je denkproces. Bovendien kun je niet snel bouwstenen heen en weer schuiven, en heb je letterlijk geen overzicht. Laat die laptop dus eerst dicht en begin met een pen en een stapel blanco papier.

Alle echt goede presentaties hebben sowieso één ding gemeen: een ijzersterke, onderliggende logische structuur. Als je de tijd genomen hebt om het doel van je ‘oefening in overtuiging’ (want dat is wat elke presentatie uiteindelijk is!) scherp te bepalen dan ben je klaar om de logica in je argumentering uiteen te zetten. En dat doe je door in piramidale structuren te denken (zie The Pyramid Principle van Barbara Minto). Mensen denken namelijk te allen tijde in logische, piramidale structuren: onbewust ben je altijd bezig met het logisch ’ordenen en labelen’ van de informatie om je heen. En zo moet je ook de storyline van je presentatie zien en aan je publiek aanbieden. Om dat te kunnen doen, zul je je argumenten in (minstens) drie niveau’s van logica moeten opdelen:

A) Hypothese

B) Situatie ➔ Complicatie ➔ Oplossing

C) MECE

A) Op het hoogste niveau staat je hoofdgedachte. Wat is in één volzin het punt dat je wil maken met je presentatie? Wat zeg je als je maar 30 seconden de tijd hebt om je punt te maken? Waarvan wil je dat je publiek overtuigd raakt? Dat is je hypothese. Schrijf dit op een leeg vel papier en hang het aan de muur of leg het op de grond.

B) Het tweede, onderliggende niveau bepaal je door de volgende drie vragen te beantwoorden:

1) Wat is er aan de hand? Dit beschrijft de situatie, dus de aanleiding, de context, de achtergrond.

2) Waarom is dat een probleem? Dit beschrijft de complicatie, dus -waaom- die situatie een bepaald probleem veroorzaakt.

3) Hoe is het op te lossen? Dit beschrijft de oplossing, dus wat jij denkt dat je er aan moet doen.

Dit is een deductieve manier van redeneren die eigenlijk altijd toe te passen is. Schrijf ook deze drie volzinnen uit en hang of leg deze drie vellen papier volgordelijk en een beetje uit elkaar onder het vel papier met je hoofdgedachte.

C) Het derde onderliggende niveau in de opbouw van je piramide gaat over de individuele bouwstenen die je nodig hebt om situatie, complicatie en oplossing te ‘bewijzen’. Schrijf iedere bouwsteen op een apart vel papier en hang of leg dit in volgorde onder het betreffende segment. Zo zie je de piramidale opbouw van je storyline, de inhoudelijke logische opbouw van je argumentering zich voor je ogen ontvouwen. Samen moeten alle bouwstenen MECE zijn: Mutually Exclusive (geen overlap), Collectively Exhaustive (geen gaten).

Neem nu een stap terug. Letterlijk. Bekijk je piramide. Lees je argumenten. Is het logisch? Klopt het? Heb je alle individuele elementen die je nodig hebt om je punt(en) te maken? Is de flow logisch? Staat alles bij het juiste segment en in de juiste volgorde? Wordt de logica van je hele verhaal duidelijk uit de structuur? ‘Voelt’ het logisch (want als jij dat niet zo ervaart, dan zal je publiek dat ook niet doen!)? Vaak merk je dat je met de individuele bouwstenen zult gaan schuiven (handig dat papier!) om het verhaal beter op elkaar aan te laten sluiten. Of dat je zaken weg moet laten. Of toch iets vergeten bent te benoemen. Doe dit net zo lang totdat het ‘af’ is. Laat het vervolgens liggen en bekijk het geheel de volgende dag nogmaals.

En doe dan pas die laptop open :-)!

Nieuwste Posts
Recente Posts
Archief
Zoek op Tag