TIP: Stel je doel vast


prep-1.jpg

Tja. Het is een enorme open deur, maar wel het begin van alles. Want, als je presentatie geen verhaal, geen doel, geen focus heeft, dat is het gedoemt te mislukken. Het klinkt misschien flauw en voor de hand liggend, maar helaas gaan velen hier al de mist in.

Een presentatie is te allen tijde een 'oefening in overtuiging'. Jij wil dat anderen iets van jou gaan aannemen. Want, waarom zou je het anders willen houden? Ga dus eerst rustig zitten en denk goed na over het doel van je presentatie voordat je er aan begint. Eerste vraag: moet je überhaupt wel presenteren!? Of kan het ook anders? Als je er zeker van bent dat het een presentatie moet zijn, dan volgen de vragen: waarom wil je iets vertellen? Waarom ben -jij- gevraagd iets te vertellen? Wie is je publiek? Wat verwachten ze van je? Wat weten ze wellicht al, of juist niet? Enzovoorts. En tenslotte: waarvan wil je ze dan precies overtuigen? Wat zijn de drie belangrijkste punten die jij wilt dat zij onthouden, waarvan zij overtuigd moeten raken?

Dus, stel heel scherp je doel vast, je 'hypothese' aan je publiek. Neem de rust dit zorgvuldig te doen! En toets je beelden eerst eens om je heen. Maar daarover later meer :-).

Nieuwste Posts
Recente Posts
Archief
Zoek op Tag